Cukeťák

18. 09. 2008 - Doba čtení: 2 minut

Cukeťák

Letošní léto bylo poměrně bohaté na zelené podlouhlé plody nazývané cuketa. Jestli máte rádi cukety nebo je snad pěstujete, pak vás určitě zaujme můj nový recept. Je to něco jako €žzeleninová pizza€œ a opravdu vám ji mohu doporučit. Je to prostě dobrota.

Suroviny:

  • jedna větší cuketa,
  • 15 dkg tvrdého sýra,
  • 17 dkg měkkého salámu,
  • 15 dkg hrubé mouky,
  • prášek do pečiva,
  • sůl, pepř, cibule, česnek,
  • 2 vejce a olej.

Na hrubém struhadle nastrouháme větší oloupanou cuketu a tvrdý sýr. Přidáme na kostičky nakrájený měkký salám, dále hrubou mouku s jedním práškem do pečiva, sůl, pepř, nasekanou cibuli, lisovaný česnek (množství podle vlastní chuti), pár lžic oleje, 2 vaječné žloutky a trošku pažitky nebo petrželky. Vše dobře promícháme. Vzniklou směs, do níž jsme nakonec vmíchali sníh ze dvou bílků, nalijeme do vymazaného plechu. Pečeme při středně vyhřáté troubě dozlatova. Cukeťák podáváme teplý s brambory, studený s chlebem nebo samotný bez přílohy.